Kategoriat
kannanotot

Perusturva 1500 euroa auttaisi myös nuoria eläkeläisiä

Puhuttaessa eläkeläisistä usein tarkoitetaan vain vanhuuseläkkeellä olevia. Eläkeläisissä on myös nuoria, jotka syystä tai toisesta ovat työkyvyttömiä joko osittain tai kokoaikaisesti, joko pysyvästi tai määräaikaisesti. Vuoden 2023 lopussa 16 -34 vuotiaita eläkeläisiä oli 25 496.

Pysyvästi eläkkeellä voi nuori ihminen olla esimerkiksi vaikeasta sairaudesta johtuen tai synnynnäisen tai tapaturmaisen vamman takia. Toki vamman takia eläkkeellä oleva voi tehdä joitain töitä osa-aikaisesti. Mutta asenneilmapiiri ja työnantajien ennakkoluulot vaikeuttavat vammaisen työllistymistä yhä edelleen.

Eläkkeellä voi olla myös väliaikaisesti. Tällöin puhutaan kuntoutustuesta. Suurimmalla osalla määräaikaisesti eläkkeellä olevilla on mielenterveyden ongelmia. He ovat ihmisiä, jotka voivat vielä kuntoutua, mutta joilla ei tällä hetkellä ole työkykyä kokoaikaiseen työhön. Kuntoutuakseen he tarvitsevat terapiaa tai erilaisia tukitoimia, joita on kuitenkin riittämättömästi tai hankalasti saatavissa. Tämä viivästyttää kuntoutumisprosessia ja saattaa heikentää toimintakykyä entisestään.

Lisääntynyt huoli toimeentulosta on yksi suurimpia syitä, miksi nuorella alkaa ilmetä mielenterveysongelmia.

Usein nuoret eläkeläiset saavat takuueläkettä eli pienintä mahdollista eläkettä, koska harvalla on ehtinyt tai ollut edes mahdollista saada kerrytettyä työeläkettä. Täysi takuueläke on nyt 986,30 €. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suuri osa nuorista eläkeläisistä elää köyhyydessä. Tällöin esim. erilaisiin eläkeläisetuuksiin oikeuttava eläkeläiskortti olisi tarpeen. Määräaikaisella eläkkeellä oleva ei sellaista kuitenkaan voi saada.

Yleisimpiä syitä nuoren eläkkeelle jäämiseen on kasvavissa määrin mielenterveysongelmat. Tämä kertoo yhteiskunnan yksilökeskeisyydestä, vaatimusten kuormittavuudesta ja suorituskeskeisyydestä. Mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy ja varhainen matalan kynnyksen tuki ei ole riittävää. Vuosina 2018-2023 työkyvyttömyyseläkkeiden hakeminen mielenterveyssyistä on kasvanut 41%. Lisääntynyt huoli toimeentulosta on yksi suurimpia syitä, miksi nuorella alkaa ilmetä mielenterveysongelmia. Esimerkiksi osa-aikatyöllisyys on ollut kasvussa koko 2000-luvun ja erityisesti nuoret naiset ovat tästä kärsineet.

SKP:n esittämä 1500 euron perusturva auttaisi osaltaan myös nuoria eläkeläisiä pois köyhyydestä. Perusturvaesitys merkitsee käytännössä erilaisten etuuksien kuten työkyvyttömyyseläkkeen, kansaneläkkeen ja takuueläkkeen tuntuvaa nostamista niin, että eläkeläinen saa kuukaudessa vähintään 1500 euroa verottomana.

SKP:n Sote-ryhmä 14.3.2025